četvrtak, 1. siječnja 2015.

Voljela bih imati bolje ocjene,ali mi se ne da učiti!

Heej svima :)

Vjerujem da svi mi želimo imati predobre ocjene,ali ima jedan problem - lijenost! Radije bismo bili na fejsu,asku,yt,instagramu i ostalim društvenim mrežama nego učili. Iskreno, i ja bih rađe radila bilo šta pa makar i spremala po kući nego učila. No, nekada bi dođe da bih radije učila nego nešta drugo radila. 

Za par dana počinje drugo polugodište. Ne znam kod vas, ali kod mene se ne zaključuju ocjene na polugodištu. Ako ste ovo prvo polugodište jako loše odradili,toplo vam preporučujem da se malo uhvatite knjige. Isto tako svi koji su odlično započeli i dovršili prvo polugodište neka tako nastave i sljedeće. Sljedećih minuta čitati će te neke prijedloge i načine učenja. Kada dođete kući,jedete,sjedite za radni stol te napišite zadaću. Kasnije malo učite, najbolje po 2h dnevno. Zapravo zavisi koliko brzo učite. Mjerite si prvi puta koliko vam treba da naučite pa si toliko vremena zadajte ubuduće.


#1 OČISTITI RADNI STOL I SOBU
Dragi moji, kada je riječ o čišćenju ja najčešće začepim uši. No, kada mi stvarno soba bude KATASTROFA uhvatim se metle ili usisavača,krpe i počnem s radom. Nadam se da nisu svi kao ja :( Ove 2015. godine sam odlučila češće pospremati svoju sobu. Hoću li uspjeti? Ustrajati ću.
Ako vam je radni stol u neredu nećete se moći skoncetrirati na učenje (barem u mom slučaju). Također vam preporučujem da uzmete i očistite sobu jer džaba vam čisti radni stol ako vam je soba odvratno prljava. To vam je kao da se otuširate ili okupate,ali ne operete se ispod pazuha. Mislim ovo možda i zvuči smiješno kada čitate,ali upravu sam. Znači, zaključak ovog podnaslova je da očistite svoje sobe i radni stol tako da se možete skoncetrirati na učenje tj. da se osjećate bolje.


#2 MAKNITE SVE OMETAČE
Mobiteli,tableti,ipod-ovi,laptopi,uključeni kompovi,časopisi.. Sve su to najčešći ometači zbog kojih će te ostaviti knjigu. Ugasite sve, maknite iz vaše blizine! Također oni koji su 'opsjednuti' fejsom,askom i ostalim stvarima na netu, najbolje je da sve to deaktivirate na neko vrijeme jer uvijek će vas te stvari mamiti baš tada kada trebate učiti te će vas zaluditi. Visit će te po 4 sati, ma možda i više,a za to vrijeme, ma i za manje vremena mogli ste lijepo naučiti svo gradivo. 

#3 UČENJE
Učite i iz bilježnice i iz udžbenika. Prvobitno počnite iz bilježnice. Pročitajte sve što ste zapisali o lekciji koju kanite učiti. Naučite sve što vam piše u bilježnici. Kada netko spomene udžbenik,sigurno pomislite 'fuj'. Padne vam mrak na oči jer ima toliko toga napisanog. Eh, sad.. Pomoći ću vam malo olakšati stvar. Ne morate sve znati iz udžbenika. Udžbenik služi upravo da pobliže pojasni pojmove koje ste naučili iz bilježnice. Ako imaju neke podebljane riječi u udžbeniku,a nema ih u bilježnici - naučite ih. Udžbenik je odlična stvar! Možete bolje razumijeti neke stvari kada pročitate cjelinu u njemu. Također možete nastavniku/ci pokazati kako razumijete to o čemu govorite. Ako ništa nema napisano o lekciji koju će te učiti, sami izvadite najvažnije pojmove tj. obradite lekciju pa opet pročitajte udžbenik kojim će te 'pokrpati rupe' znanja. Preporučujem vam da prije odgovaranja/ispita napišete najglavnije pojmove na jedan papir koji će vam biti uvijek na dohvatu ruke prije sata kako biste mogli ponoviti ako ste nešto zaboravili. Neke osobe podebljavaju markerom najvažnije u udžbeniku,također i u bilježnici pa tko voli neka izvoli. :)



 #4 REDOVITO
Nemojte ostavljati učenje dan,noć prije testa/odgovaranja. Kada se sjetim mojih noćnih učenja prije odgovaranja iz povijesti. Učim po 50 str.. Katastrofa! Dok na primjer biologiju učim redovito i vjerujte mi puuunoo mi je lakše. Naravno da imam i bolje ocjene iz biologije nego iz povijesti! Redovito učite, svaki dan. Na samu pomisao zvuči odvratno i neprivlačno,ali rezultat je sigurno ma zasigurno bolji nego kada učite preko noći. 


#5 RJEŠAVANJE DOMAĆE ZADAĆE
Kao što sam na početku napisala, eto ponovit ću: Kada dođete kući,jedete,sjedite za radni stol te napišite zadaću. Ne gleda se nešto baš ocjena iz domaće zadaće,ali kada vam je ocjena između, nastavnik/ca zna pogledati koliko ste bili redoviti u domaćim zadaćama pa po tome vam ipak da onu veću ocjenu.

Nadam se da vam se sviđa ovaj post,da vam je barem malo pomogao te da će te biti još bolji i uspješniji u drugom polugodištu ove nove 2015. godine. Svima lijepi pozdrav,puno zdravlja,ljubavi,mira,sreće i ponajviše Božjeg blagoslova u svemu što radite pa tako i u učenju. 

     Pusa,Doris:)


















3 komentara:

  1. Ove slike su predivne, taman me nateraju da krenem da učim kad ono.. Op! Setim se da je raspust! Haha :D
    Svakako ću primeniti neke od ovih saveta kada počne škola :)

    Poseti blog, novi post je tu:
    diaryofdreamer07.blogspot.com
    Ukoliko ti se sviđa, učlani se. (Ne tražim da se učlaniš, samo ako ti se sviđa) :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na savjetima!💖💖💖Slike su predivne,baš te motivišu da učkš.

    OdgovoriIzbriši